IMG_0719.jpeg

Wat je nog niet wist over SPF

Veroudering van de huid is voor 75% te wijten aan schadelijke zonnestraling en dan met name de UV-A en B stralen maar ook InfraRood-A-straling. Het hele jaar door staan we bloot aan zonnestralen, ook in de winter. En niet alleen in het gezicht, maar ook huid in de nek, handen, lippen en oren worden door het zonlicht aangetast . Door dagelijks zonnebescherming (SPF) te gebruiken, kan je het schadelijk effect van UV-stralen verminderen en huidveroudering sterk verminderen. Veel mensen zijn niet goed geïnformeerd wat SPF zonbescherming precies inhoudt en hoe dit je kan helpen je goed te beschermen. In deze blog alle feiten op een rijtje.  

Wat is SPF?

De afkorting SPF staat voor Sun Protection Factor. De SPF factor is gebaseerd op het absorberend vermogen van de betreffende zonnecrème. Dus het percentage van de UV straling die door de crème tegengehouden wordt. Hiernaast zie je de tabel die de verhouding tussen SPF en UV absorptie aangeeft.

Schermafdruk 2018-09-21 16.43.17.png

Hieruit blijkt dus dat een SPF30 niet tweemaal zoveel UV straling absorbeert dan een SPF15 crème. Verder: een volledige bescherming tegen UV straling is niet mogelijk.

Wat betekent SPF bescherming in de praktijk?

De SPF factor geeft aan hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Het aantal minuten dat je in de zon kan blijven zitten zonder te verbranden is dus afhankelijk van je huidtype. Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur). Hieronder een schematisch overzicht van de benodigde SPF factor versus huidtype en aantal uren zonbescherming:

SPF chart.jpg

Hoeveel moet ik smeren?

Voor een goede UV bescherming is het van groot belang om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Al het onderzoek naar de SPF bescherming van een crème wordt gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Indien men minder dan deze hoeveelheid zou gebruiken, neemt de SPF logaritmisch af. Dat betekent: als je de helft smeert geeft dit een kwart van de op de verpakking genoemde beschermingsfactor. Bij voorbeeld SPF 28 is dan nog maar SPF 7! Gebruik van een lage SPF factor betekent dus dat je je vaker moet insmeren.

Hoeveel is dan 2 mg/cm2?

Een goede maat is 1 theelepeltje voor een heel gezicht. Het hele gezicht is 5% van het lichaamsoppervlak. Dat wil zeggen dat men voor één arm of been (ieder ongeveer 9% van het lichaamsoppervlak) 2  theelepeltjes nodig heeft, voor de romp aan de voorzijde en de achterzijde (elk ongeveer 18%) telkens 4 theelepeltjes. Bij het insmeren van het hele lichaam gaat het dus best hard met de zonnebrandcrème. Het is daarom een overweging waard om het T-shirt aan te houden en een korte broek of Bermuda aan te doen in plaats van een zwembroek of bikini…

SPF bescherming in beauty producten

Schermafdruk 2019-04-06 08.48.17.png

In veel beauty producten zit tegenwoordig een SPF bescherming. Dit is erg praktisch, maar er zijn een aantal problemen. De SPF bescherming is vrij laag (meestal niet meer dan SPF15 of lager). Daarnaast smeren de meeste mensen veel te weinig van het product op hun huid dan nodig is om de (lage) SPF bescherming te hebben. In april 2019 trok de Britse vereniging van dermatologen aan de bel en waarschuwde voor het gevaar van beauty producten met SPF bescherming. Hun conclusie is dan ook dat deze onvoldoende zonbescherming bieden en dus een schijnoplossing is en pleiten voor gebruik van SPF zonnebrandcrème .

Dit is de reden dat de producenten de komende tijd de SPF bescherming uit hun beautyproducten gaan verwijderen en uitsluitend aparte producten voor zonbescherming gaan aanbieden.

Welke zonbescherming heb ik nodig?

Mijn tip: zoek een zon bescherming product dat aan de volgende eisen voldoet:

·     Hoge beschermingsfactor, SPF 30 of SPF50 

·     Bescherming tegen UV-A en UV-B straling

·     Bescherming tegen IR straling (lang niet alle producten hebben dit)

·     Water resistance

·     Hydraterend

·     Anti-aging werking

·     Revitaliserend

Graag geef ik je persoonlijk advies of beantwoord ik je vragen. Tijdens de intake van je eerste afspraak kan ik al je vragen beantwoorden. Ook is het mogelijk (24/7 online) een huidanalyse te boeken waarin we met verschillende lichtsoorten een aantal foto’s maken van je huidlagen en je huidconditie in kaart brengen.

Valentina van Delzen

Cidesco gediplomeerd International Beauty Therapist